{lang: 'hu'}

Mielőtt belevágnék az ötletem kifejtésébe, leszögezném, hogy itt nem egy mezőgazdasággal kapcsolatos ötlet lesz felvázolva. 😀

A tegnapi nap folyamán elkezdtem agyalni a célkitűzésről és megvalósításról egy nemrégiben elkezdett könyv hatására. Ezzel a témakörrel kapcsolatban eszembe jutott a beszélgetésem az egyik személyi edző ismerősömmel, aki kifejtette nekem, hogy vannak olyan ügyfelei, akik már elég járatosak ahhoz, hogy egyedül járjanak le a terembe, mégis sokszor elmarad az edzés, mert valami oknál fogva nem tudják rávenni magukat, ha társ nélkül kell edzeniük. A személyes tapasztalatom az, hogy ez az élet számos területén így működik a nagy többség esetében, magamat is beleértve (sajnos). Nem azért, mert lusták vagyunk vagy esetleg nincs célunk. Csak valahogy hiányzik az a kis lökés.

És ekkor felvillant az égő a fejemben mint egy varázsütésre: van ilyen szolgáltatás a piacon? Magyarán fel lehet-e bérelni egy “terelőember”-t, aki megadja a kezdő lökést. Vagy lökéseket. Csak hogy teljesen tiszta legyen az ötlet: nem arról van szó, hogy ez az ember találja ki a céljaidat vagy megcsinálja helyetted a cél eléréséhez szükséges teendőket. Egyszerűen felügyeli, hogy miként haladsz az általad megálmodott cél megvalósításával és szükség esetén mindenféle kreatív módszer segítségével rávesz, hogy megtegyed a következő lépést. Persze ő sem tud rávenni olyanra, amit legbelül nem akarsz igazán megtenni, de ha ez a helyzet, akkor a céllal van baj.

Hogyan is nézne ki ez a gyakorlatban? Jöjjön egy történet:

Dávid már régóta küzd a kilóival, de eddig nem sikerült komolyabb változást elérnie. Mindig is szerette volna, ha a lányok rá is úgy néznének, mint legjobb barátjára, Péterre, akinek sok éves konditermi edzéssel és megszámlálhatatlan kilónyi csirkehús elfogyasztásával sikerült elérnie az ideális formát. Péter néhány alkalommal el is látta tanácsokkal Dávidot, amik bizonyos ideig működtek is, azonban mivel Dávidot nem kísérte figyelemmel senki az útján, az elvégzendő feladatok egy idő után kezdtek elsikkadni. Kimaradt egy-egy edzés, amire persze mindig volt jó indok. Nem sikerült az előírt diétát tartani, mert nem volt előkészítve az étel a következő napra. Nem szedte a szükséges kiegészítőket, mert az erre fordítandó pénzt elbulizta. Egyik nap, amikor a facebookon böngészett, Dávid észrevett egy érdekes hirdetést, aminek a következő volt a szövege: “Nem sikerül elérni a célod? Unod, hogy a kudarcok egyre lejjebb tornásszák az önbizalmad? Ismerjük a megoldást. Személyesen!”. Gondolta, abból nem lehet baj, ha megnézi a hirdető honlapját és így is tett. Egyre izgatottabb lett, ahogy megismerte a cég szolgáltatásait. Több se kellett neki: felhívta a céget. A feltételek tisztázása után másnap már kezdődött is a közös munka. Tibi a szakértő vette kezébe Dávid céljának irányítását. Megbeszélték, hogy Dávidnak reggel kell lejárnia a terembe, hogy ha este későig kell benn maradnia a munka miatt az irodában, a napi edzés akkor is meglegyen. Tibi minden reggel felhívta Dávidot, hogy pakolja-e már a súlyokat. Persze előfordult, hogy Dávid elaludt és nem volt kedve menni. Ekkor Tibi kreatívan, Dávid álmát kihasználva csinos lányok képeivel és motiváló üzenetekkel kezdte bombázni, amik általában be is váltak. Hogy a diéta is sínen legyen Tibi a bevásárlások előtt felhívta Dávidot, hogy figyelmeztesse, hogy mit kell mindenképp a kosarába pakolnia. Alkalomadtán be is segített neki, ha egy időbe esett kettejük bevásárlása. Teltek a hetek, hónapok és Tibi gondoskodása meghozta gyümölcsét. Időközben Dávidnak rutinná váltak a korábban elhanyagolt fontos feladatok elvégzései, így Tibi segítségére már nem volt szüksége. Mivel Dávid meglehetősen büszke volt az elért eredményre, na meg bulizni is igazán szeretett, ezért csapott egy hatalmas házibulit magánál, ahova meghívta Tibit és a barátait is, akik elismerő szavakkal illették a hatalmas változást.