{lang: 'hu'}

Egy kissé elhúzódott ez a másnapi bejegyzés 🙂 Múltkor írtam a kép elkészítéséről, most mesélek a visszanézésről. Miután elkészítettük a képet automatikusan megjelenik ugyebár a felvétel 2 másodperc erejéig, azonban, ha tovább szeretnénk nézegetni vagy manipulálni, akkor irány a play gomb.  A rendszerezhetőség itt is nagyon hasznos tulajdonság: ugyebár eddig volt a klasszikus mappa rendszerezési mód. Sony-ék tovább mentek: kedvenc képek megjelenítése (egyesével lehet megjelölni minden képet hogy az kedvenc-e), dátum szerinti csoportosítás (ekkor megjelenik egy naptár, és amelyik napokon készült fotó, oda nem a dátumot írja ki, hanem egy véletlenszerűen választott, aznap készült képet rak), esemény szerinti rendezés (a mellékelt szoftverrel lehet eseményhez hozzáadni képet, másnéven ez egyfajta címkézés). Képnézegetés közben ki lehet kapcsolni az oldalsó menüket, ha esetleg az zavarna valakit. Ekkor három érinthető gomb marad csak a felületen (ezek sem látszanak csak az elején, pár másodperc erejéig): vissza, menük újboli megjelenítése és előre.

A nagyítás a lehető legegyszerűbb, egyszerűen arra a pontra kell bökni, amit ki szeretnénk nagyítani. Nagyítás után megjelennek a navigló nyilacskák… Ha állóképet (nem fekvőt 🙂 ) csinálunk, akkor a gép ezt automatikusan felismeri és az arra alkalmas ikonnal el lehet forgatni.

A diabemutató rész az egyik kedvencem: felül lehet írni a gépen alapméretezett diabemutatós zenéket, ezáltal még egyedibbé válik a bemutató. Van 4 fajta effekt a képek áttűnésére, elég frankók, de ezt sajna csak élőben tudom megmutatni.

Legjobb: retusálás rész. Mit is lehet itt? Képek levágása, hogy eltávolítsa a nem kívánt részeket; vaku okozta vörösszem eltávolítása; élesebbé tehető a kép egy pont körül; elhomályosítható a kép egy pont körül; színnel vehető körbe egy kiválasztott pont; halszem hatás;  csillagrobbanás hatás adható a fénykép fényes pontjaihoz; sugaras elhomályosítás alkalmazható a kép egy kiválasztott pontján; elhomályosítható és halványítható a kép széle a nosztalgikus hatás kedvéért; mosoly-varázslás az emberek arcára 🙂 És az a jó ebben az utolsóban, hogy nem kell kijelölni a fényképen az arcokat, hanem automatikusan felismeri az arcot és az ajkat.

Aztán van itt még rajz funkció, ami szerintem teljesen értelmetlen, de attól még látványos 🙂 Lehet szabad kézi rajzot csinálni (sokféle színnel és vonalvastagsággal), és lehet idióta stampeket rakni a képre, például kutyalábnyom, szivecske és hasonlóan értelmes grafikákat. Erősen családbarát funkció, 10- kategóriában versenyző családtagjaink órákat fognak ezzel eltölteni.

Lehetőség van az elkészített kép átméretezésére: HD ikon – 16:9-es arányúra alakítja a képet, ha szükséges levágja a felesleget; WEB ikon: lekicsinyíti és tömöríti a képet, a lassú nettel rendelkezők is élvezhessék weben megtalálható fotóinkat.

No már csak pár fánksön: fénykép nyomtatás PictBridge rendszerű nyomtatókkal, képforgatás, fénykép védelem a törlés ellen.

Saját HD teszt videó: TEST.mp4

Kézikönyv: http://www.szabogabor.net/blog_files/HU/Handbook.pdf

Sony Cyber-shot T900 Handbook is downloadable here.