{lang: 'hu'}

Számos alkalommal fordult velem elő, hogy egy angol nyelvű cikket olvastam és az ismeretlen szavakat kellett volna fordítanom, de az ablakváltogatás kizökkentett a ritmusból. Ezt megunva írtam egy viszonylag egyszerű bookmarklet-et. A bookmarklet egy rövid javascript kód, amit könyvjelzőnek berakva, majd rákattintva betölti a kívánt funkcionalítást. Jelen esetben egy szó kijelölésére (akár duplaklikkel) a program lekéri a szó magyar fordítását/fordításait a SZTAKI szótárból.

A fordítást tartalmazó buborékot nagyon egyszerűen, a stílus váltás gombon kívül az oldalon bárhova kattintva lehet eltüntetni. Jelenleg 2 stílus közül lehet választani, de ha esetleg ez nem elég és szeretnél egy saját stílust, akkor szerkeszd meg a css-t a jelenlegiek alapján és küldd el a stílus nevével együtt és beteszem a kódba. A böngésző kompatibilitásról: Chrome 17, Firefox 11, Safari 5.1.4 alatt tökéletesen működik, Explorer 8 – már-már szokásosan 🙂 – nem működik, 9-el meg még nem volt alkalmam tesztelni. A bookmarkletet úgy tudjátok legkönnyebben hozzáadni a könyvjelzőkhöz, hogy az alábbi linket behúzzátok a könyvjelző eszköztárba (erről készítettem egy videót, megtekinthető itt):

SZTAKI Instant Translate

A tévedés jogát fenntartom, azaz lehet, hogy a kódban vannak hibák. Bármilyen hiba jelzést, észrevételt, kérést szívesen fogadok!